thuiswerken vs coworking


Naar aanleiding van de covid-19 pandemie met tijdelijke lockdown en verplicht thuiswerk, stimuleren steeds meer ceo's van grote bedrijven hun personeel om vanop afstand te werken.  Mobiel werken omvat echter meer dan thuiswerk alleen.  Internetreuzen zoals Twitter, Microsoft, Google en Amazon zijn voorlopers op vlak van de ‘work remotely anywhere’ strategie, en zetten al geruime tijd in op het gebruik van business centres en coworking spaces als werkomgeving voor hun medewerkers.   De pandemie zorgt ervoor dat nu ook andere bedrijven de klassieke kantoren in vraag stellen.

Nu onze economie zich schrap zet voor een zeer moeilijke periode, neemt de vraag naar grote kantooroppervlakte af omdat meer en meer bedrijven hun kosten moeten reduceren.  Vandaag zijn kantoren minimaal bezet en de eens zo bruisende kantoorhubs zijn veranderd in spooksteden.

Het is duidelijk dat COVID-19 het traditionele concept van 'kantoren' wereldwijd heeft uitgedaagd.  De pandemie werkt als een soort katalysator voor nieuwe beslissingen binnen bedrijven en zet onder andere ook de vele voordelen van coworking ruimtes in de kijker. In het verleden vonden vooral ondernemers, consultants, freelancers en KMO’s hun weg naar een coworking space, maar in de toekomst zullen ook grotere bedrijven, die op zoek zijn naar duurzaamheid en meer evenwicht voor hun personeel, veel meer belangstelling hebben voor de mogelijkheden van coworking. Recent heeft ook het bedrijf Siemens zijn revolutionaire strategie bekend gemaakt wat betreft het mobiele werken en het gebruik van coworking spaces.

Wat zijn de voordelen:

1. Een productieve werkplek

Mobiel werken bestaat al langer maar waarom zou je werknemers niet ook de mogelijkheid geven om daar te werken waar ze het meest productief kunnen zijn?

Iedereen heeft ondertussen ondervonden dat thuiswerk vooral een tekort aan sociale contacten met zich meebrengt. Werknemers vervreemden van het werk en van de collega’s maar ook het gebrek aan regelmatige face-to-face meetings met klanten en prospecten vormt een risico voor het welzijn van een bedrijf.
Coworking ruimtes zorgen voor een bruisende community en bieden ruimtes waar mensen enerzijds creatief kunnen zijn en ruimtes waar ze hun batterijen kunnen opladen, zoals gaming ruimtes en ontspanningszones. Er wordt aan alles gedacht (facilitaire diensten, vergaderzalen en catering) zodat coworkers zich kunnen toespitsen op hun eigen professionele activiteiten en toch voldoende sociale contacten onderhouden met gelijkgezinden en ondernemers.  Ze zijn meestal ook trendy ingericht waardoor ze een jong en dynamisch imago bieden en perfect zijn om klanten en prospecten te kunnen ontvangen.

2. Verminderde huurkosten

Niemand kan nu met zekerheid zeggen wanneer de lege stoelen in een  kantoor weer permanent bemand zullen zijn. CEO’s zien dan ook de potentiële besparingen die ze nu kunnen uitvoeren op bestaande kantoorgebouwen en de facilitaire diensten voor het personeel
Er zijn geen extra investering nodig voor  het uitbaten  van een cafetaria, voor meeting rooms en hun technologische uitrusting en ook niet voor facilitaire diensten. Deze worden immers overgenomen worden door de uitbaters van de business centers en coworking spaces.  In een coworking space kan een bedrijf ook perfect groeien zonder al te hoge kosten te maken.

3. Positieve impact op mobiliteit, duurzaamheid en work-life balance.

Doordat werknemers de keuze hebben om vanuit een nabijgelegen coworking space te werken, nemen CEO’s hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en dragen actief bij aan de klimaatdoelstellingen en de verbetering van de mobiliteit.

4. Aantrekken en behouden van nieuw talent vanuit alle uithoeken van het land

Vandaag de dag, en vooral in de huidige context, zijn er veel bedrijven die begrijpen dat als hun werknemers in een coworkingruimte werken, dit zeer gunstig is voor zowel de werknemer als het bedrijf. Het stelt hen in staat om talent aan te trekken en te behouden. Ze zullen het zien als een kans om te werken in een comfortabele, ergonomische en netwerkomgeving. Dit is mede te danken aan de gemeenschappelijke ontspanningsruimtes en de evenementen die ter plaatse worden aangeboden. Dit netwerk zal uiteraard gunstig zijn voor bedrijven.

Door uw personeel te laten werken in gedeelde werkruimtes, stelt u hen in staat om een grotere productiviteit te bereiken. Ze kunnen ook kansen krijgen om nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe netwerken op te bouwen en een gezondere balans tussen werk en privéleven te bereiken.Daarnaast kan een bedrijf ook veel ruimer rekruteren wanneer arbeidscontracten niet langer afhangen van vaste werkplekken wat leidt tot een veel grotere rekruteringspool voor bedrijven.

10 20 covid office revolution picture


Is uw bedrijf klaar voor een HR revolutie en het gebruik van coworking spaces?

Tech.Lounge coworking in Antwerpen en Brussel zijn uitgerust met de nieuwste technologische toepassingen. Ze bieden vaste en flexibele werkruimtes, privékantoren, vergaderzalen, ontspannings- en netwerkzones, een brainstorming area , een opnamestudio en een volledig digitale opleidingssruimte.  Maak kennis met Tech.Lounge en zijn  trendy werkplekken!  
Contacteer ons via marketing@bluepoint.be of +32 2 706 88 00 

 

Reserveer een gratis proefdag in één van de Tech.Lounges in Antwerpen of Brussel!

Werken in de Tech.Lounge in Antwerpen betekent ontmoeten, rustig werken, creatief kunnen brainstormen, all in one! We kunnen er terecht om geconcentreerd te werken in een afgesloten kantoor, maar collega’s kiezen vaak voor een flexplek in de coworking area. De Tech.Lounge is een mooie en aangename werkplek, waar het leuk is om teamoverleg of een creatieve brainstorm te organiseren. De American diner is een ruime plek, waar je telkens weer spontaan andere gebruikers ontmoet.

Robrecht Janssens
Agoria

Toon meer