Sustainable coworking

Waarom je als zelfstandige of starter
voor een coworking ruimte moet kiezen!


Veel startende bedrijven kiezen ervoor om hun bedrijf vanuit huis te runnen.
De vraag is echter of een thuiskantoor op termijn de geschikte omgeving is,
wanneer je jouw professionele activiteiten verder wilt uitbouwen?


Hoe maak je de juiste indruk indien je nieuwe mensen aan boord wilt halen of klanten wenst te ontmoeten? Is je keukentafel dan een geschikte plaats? Hoe maak je het verschil tussen werk en privé wanneer je kantoor tegelijkertijd je thuis is? Maak je niet meer kans op een burn-out, als je de twee niet goed van elkaar kunt scheiden? Wat met sociale contacten? Bent je thuis niet te veel geïsoleerd? Wordt je daar voldoende gestimuleerd zonder enig overleg met anderen (collega’s maar ook andere gelijkgezinden)?

Alle startende ondernemers stellen zich deze en vele andere vragen, maar tegelijkertijd weten ze dat een plaatselijke koffiebar op termijn geen uitweg biedt en een klassiek kantoor financieel te zwaar zal doorwegen.  Maar wat is dan de beste oplossing? Wij raden alle zelfstandigen en starters aan de mogelijkheden van coworking te overwegen!

A shared office

Een coworking ruimte brengt zelfstandigen, freelancers en medewerkers van kleine bedrijven samen in een gedeelde werkomgeving.  Het belangrijkste voordeel van coworking spaces is flexibiliteit.
Elke coworking ruimte heeft een andere indeling en bestaat uit gedeelde werkplekken, kleine privé kantoren, ontspanningsruimtes en vergaderruimtes.

Je kan kiezen voor een "hot desk" (een werkplek in een gedeelde ruimte) of voor een kleine meerpijs, een klein privé kantoor. Je kunt ook vergaderzalen reserveren en een bedrijfsadres laten registreren. Wat de plannen ook zijn, je deelt een kantoorruimte, de bijhorende voorzieningen alsook de gemeenschappelijke ruimtes met anderen. Coworking spaces zijn flexibel in hun prijsstructuur en de huurperiode. In de meeste gevallen kan je een ruimte huren op maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse basis.

Je kunt ook op zoek gaan naar een specifieke coworking community om je kansen op succes te vergroten. Sommige coworking spaces worden bijvoorbeeld gerund naast incubators, waar je middelen en diensten krijgt om de ontwikkeling van je bedrijf te versnellen. Andere ruimtes richten zich op specifieke sectoren, zoals technologie of creatieve bezigheden. In de meeste coworking spaces is echter iedereen welkom!

Natuurlijk zijn er veel voor- en nadelen aan coworking spaces. Als jouw startup bijvoorbeeld veel privacy nodig heeft, dan is een traditionele kantoorruimte wellicht een betere optie.  Maar als je het niet erg vindt om kantoorfaciliteiten te delen met andere ondernemers, dan is coworking de juiste oplossing voor jouw bedrijf.

Sustainable at work

4 Redenen om te kiezen voor coworking:

1. Een coworking space biedt een professionele omgeving en nuttige faciliteiten

Laten we eerlijk zijn: Een thuiskantoor of een lokale koffiebar zijn op termijn niet ideaal en bieden ook geen oplossing voor alle mogelijke werkomstandigheden. Coworking spaces hebben alles wat je nodig hebt om jouw werk gedaan te krijgen. Voldoende stopcontacten, functioneel meubilair, veel bureauruimte en snelle Wi-Fi-verbinding, print faciliteiten en belangrijk, heerlijke koffie.

Je kan ervoor kiezen om je laptop in te pluggen in een gedeelde omgeving waar je omringd bent door gelijkgezinden of gebruik te maken van een rustiger plekje als je behoefte hebt aan wat ‘me time’ en stilte.
Daarnaast kan je de meeting rooms gebruiken om jouw klanten te ontmoeten.

2. Coworking biedt een flexibele en kosten efficiënte oplossing

Een traditionele kantoorruimte huren kan een oplossing zijn, maar ze vereist over het algemeen een langdurige financiële verbintenis. Coworking daarentegen maakt jouw onderneming wendbaar naarmate ze groeit en verandert.

Je kan de ruimte gebruiken wanneer je ze nodig hebt, van dag tot dag of van maand tot maand. Ook de vergaderruimtes kan je huren wanneer nodig.

Coworking is over het algemeen ook goedkoper dan een kantoor huren. Maandabonnementen starten gemiddeld bij 295,- EUR en per dag betaal je ongeveer 30,- EUR.

3. Netwerken op een ander niveau

Coworking spaces worden gebruikt door een gemeenschap van freelancers, ondernemers en kleine bedrijven, dus er zijn tal van mogelijkheden om te netwerken met mensen die ook proberen om hun professionele activiteiten uit te bouwen.

Het leuke aan coworking is het delen van ervaringen met anderen. Ondernemer zijn is een leercurve en de snelheid van je succes is beperkt tot de snelheid waarmee je kunt leren. Het is belangrijk dat je omringt bent door mensen waarmee je de dagelijkse uitdagingen mee kan delen.

Coworking spaces bieden vaak netwerkruimtes aan, waar een gesprek aan het koffieapparaat of een partij aan de biljarttafel al snel kan veranderen in een samenwerking of een partnership.

Sommige coworking spaces  bieden hun community ook mogelijkheden aan om collega's en de volledige zakelijke gemeenschap te ontmoeten. Of het nu gaat om een paar gratis biertjes op vrijdag, een yogales, een leersessie over nuttige vaardigheden of een infosessie over een interessant thema, je krijgt vaak de kans iets bij te leren en nieuwe mensen te ontmoeten.

Veel plaatsen moedigen hun leden ook aan om zelf een community evenement te organiseren om hun vaardigheden onder de aandacht te brengen en hun bedrijf te promoten. In de meeste gevallen staat er een community manager klaar om je te helpen met alles wat je nodig hebt om een succesvol evenement te organiseren.

4. Een werkplek in een coworking space groeit mee met jouw onderneming

Een ander voordeel van de flexibiliteit van een coworking space, is dat je je werkplek gemakkelijk kunt opschalen wanneer je dat nodig hebt.  Of je nu plotseling meer plaats nodig hebt om aan een piek van aanvragen te voldoen of om meer personeel in dienst te nemen,  het is duidelijk dat een coworking ruimte wendbaarder en flexibeler zal zijn dan een traditionele kantoor.

Bovendien zullen jouw medewerkers zich goed voelen in een coworking omgeving. Onderzoek toont aan dat medewerkers het gevoel hebben dat ze veel productiever zijn, dat hun werk zinvoller is, en ze waarderen het community-gevoel van coworking.

11 21 picture5

 

Dus, waar wacht je nog op?

Maak kennis met de coworking spaces Tech.Lounge Brussel en Tech.Lounge Antwerpen!

Bij Tech.Lounge bieden we comfortabele en goed uitgeruste coworking ruimtes in Antwerpen & Brussel.
Meer info? Ontdek coworking Tech.Lounge via marketing@bluepoint.be of bel naar: +32 2 706 88 00. 

 

→ Tech.Lounge FacebookLinkedinInstagram and Twitter

The Tech.Lounge is an innovative and inspring work environment, in full sync with our organisation's mission and activities. We are proud to receive our members and guests here.

Durk Krol
Water Europe

Toon meer