thuiswerken vs coworking

Coworking of een service kantoor in een business centre? 
Wat moet je weten!


Wanneer je een passende kantooromgeving zoekt voor jouw onderneming, wordt je vaak gebombardeerd met termen zoals coworking , gedeelde kantoorgebouwen of serviced office enz.
Je vraagt je dan snel af in hoever deze verschillen van elkaar. Wanneer men over flexibele werkplekken spreekt, is er een talrijk aanbod op de markt met grote verschillen.
Om de beste optie te vinden, is het belangrijk om de subtiele eigenschappen te begrijpen tussen coworking , een eigen kantoor in een gedeeld kantorengebouw of een full service kantoor.  

 
Laten we beginnen bij coworking.

Coworking ruimtes zijn op de markt gebracht als een soort ‘kantoor van de toekomst’. Ze zijn vaak een plek waar startende bedrijven terecht kunnen om hun professioneel netwerk uit te bouwen en waar zelfstandigen en freelancers van een betere werkplek kunnen genieten dan hun eigen keukentafel.

Er word vaak gezegd dat coworking gegroeid is uit de traditie van business centres, die al geruime tijd service kantoren verhuren op flexibele basis.  Denk hierbij aan bijvoorbeeld accountants en andere beroepen die een individueel bureau nodig hebben om te werken en klanten te kunnen ontvangen.  Diegenen die zich niet met de administratieve rompslomp van een eigen kantoor willen bezig houden.

Er zijn ook mensen die zeggen dat coworking een levensstijl is, maar let op, een coworking werkplek moet meer kunnen bieden dan enkel een trendy omgeving en lekkere koffie.

Een goede coworking ruimte moet een snelle en beveiligde internet verbinding bieden, alsook print faciliteiten en ‘kant en klare’ vergadermogelijkheden. Er moeten tevens voldoende ruimtes aanwezig zijn om goed te kunnen netwerken. Idealiter zijn er ook ontspanningszones beschikbaar. Kortom alles wat je nodig hebt om efficiënt te kunnen werken en te netwerken! Het is zeer eenvoudig: je plugt je laptop in en je bent vertrokken!


12 20 reintroduceliveevents pic1

 

De indeling van een coworking space heeft als voornaamste bedoeling om de contacten tussen mensen en bedrijven te bevorderen dankzij de vele gedeelde ruimtes. De trendy en jonge omgeving zorgen er dan weer voor dat het imago van een onderneming een boost krijgt.

Voor een professionele coworking space betaal je een maandelijkse bijdrage voor een vrij te kiezen open werkplek of een klein privé kantoor dat zich in de gedeelde oppervlakte bevindt. De huurvoorwaarden zijn zeer flexibel ende open werkplekken kan je zelf per dag huren.

 

12 20 coworkingvsserviceoffice pic2

 

Business centers daarentegen bestaan al veel langer dan coworking spaces en bieden kantoren aan met enkele gemeenschappelijke ruimtes. Naast jouw eigen kantoor en de sanitaire faciliteiten, heb je meestal nog toegang tot een gedeeld keukentje op jouw verdieping.

Het grootste voordeel van een business centre, dat vaak ook een gedeeld kantorengebouw wordt genoemd, zijn echter de vele ondersteunende diensten en de mogelijkheid om daar ook een sociale zetel te kunnen vestigen. De omgeving is professioneel en een receptionist ontvangt jouw bezoekers op de juiste, professionele manier en kan eventueel zelfs jouw telefoonoproepen behandelen. Coworking spaces zijn hier minder op voorzien.

 

12 20 coworkingvsserviceoffice pic3

 

Business centres bieden vaak ook andere diensten aan zoals catering faciliteiten, cleaning diensten, IT support en andere services, waardoor deze vorm van kantoren vooral voor kleinere en groeiende ondernemingen en verenigingen de ideale oplossing biedt.  Deze organisaties kunnen zich dan volledig toespitsen op hun eigen professionele activiteit.

Wanneer je een voor een ‘kant en klaar’ kantoor kiest in een business centre, ook bekend onder de naam full serviced kantoor, staat zelf het meubilair al voor je klaar. Een ander voordeel is dat jouw onderneming gemakkelijk kan groeien. Is er meer plaats nodig, dan kan een interne verhuis georganiseerd worden zonder al teveel kopzorgen.

Voor een serviced kantoor betaal je een maandelijkse vaste ‘all-in’ kost op jaarbasis. Dit wil zeggen dat je geniet van veel meer flexibiliteit dan bij het huren van een klassiek kantoor.

 

12 20 coworkingvsserviceoffice pic4


Heb je interesse in één van deze werkplekken voor jouw eigen onderneming?

Neem dan zeker contact op met BluePoint vooraleer je beslist welk type kantoor het beste is voor jou.

BluePoint is namelijk een hybride business centre dat naast klassieke kantoren ook gedeelde service kantoren aanbiedt en zelfs over een coworking space beschikt, genaamd Tech.Lounge.

Bij BluePoint/Tech.Lounge kan je van de voordelen van beide werelden genieten en je laten begeleiden door onze kantoor experten voor de beste keuze.

 

Reserveer een gratis proefdag in één van de Tech.Lounges in Antwerpen of Brussel!

De Tech.Lounge in BluePoint Antwerpen is een innovatieve en inspirerende werkomgeving.
Het is een zeer aangename plaats om meetings te laten doorgaan met collega’s maar zeker ook om klanten te ontvangen.
Alles is aanwezig, catering , techniek en zelfs ontspannings mogelijkheden.

Stefan Wagemans
White Signature

Toon meer